Разширени вени – лечение благодарение на кинезитерапия

kinesitherapy
От разширените вени най-често боледуват тази част от хората, чиито професии са придружени с дълго стоене в изправено положение – такива са продавачи, бармани, фризьори, аптекари и други. По време на бременността също може да се получат разширените вени – поради статичното обременяване. Какво точно са реално? Вените са съдове на кръвта, отвеждащи кръвта от капилярите отново до сърцето. Влошават се най-вече венозните съдове на краката. Много често по вътрешната страна на бедрата и подбедриците. Разширените вени се казват още и варици.Заради невъзможност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, образува се венозен застой – те се пренапълват, стават твърди, появява се отоци, умора, тежест около глезените и колената и болка и неудобство при ходене. Освен с конвенционална медицина можем да си помогнем и с кинезитерапия.Кинезитерапията е лекуване благодарение на движение. Тя спомага за :
-цялостно тонизиране на организма
-нормализиране на общото циркулиране на кръвта
-засилване на венозния кръвоток и премахването на застоя във вените
-защита на венозните стени от прекалено разтягане и погубване на еластичност
-предотвратяване на тромбоемболични влушавания и появяване на възпалителен процес
-редуциране на болковите симптоми и нормализиране на функцията на долните крайници

Подходящо за страдащите от разширени вени е да тренират джогинг, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с велоергометър.

Не препоръчителни са: тренировка с тежести, застояване прав, усилия с продължително задържане на дишането.

Кинезитерапията обхваща упражнения, започващи от по-малки към големи стави. Първо тренираме по-малките стави. Например упражнения със завъртане на глезените, точно след това се преминава към големите стави – колянна става – разгъване и сгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с леко повдигната горна част на тялото) се вдига кракът нагоре и се прибира в изходна позиция. Използват се и главноразвиващи тренировки – за абсолютно цялото тяло.

Упражненията е нужно да се вършат от отделни изходни положения.

Ще трябва да се променя и височината , на която е стъпил долния крайник – извършва се упражнение със сложени 1 или 2 възглавници под него, след това възглавниците се махат и се върши упражнението .

За стандартната профилактика на разширени вени горещо се препоръчва преди да станете да си обуете ластични чорапи.Те не е хубаво да се задържат дълго , тъй като точно това води до отслабване тонуса на мускулната маса на долни крайници.

Желателно е да се измъкнем от мързеливия начин на живот.Хубаво е да сме по-активни – да не заседяваме често пред телевизора и компютъра. Разходката винаги е неповторима и доставя значително повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

Още детайли: Physiotherapy Bio Center